Zámok Loučeň zrekonštruovala bývalá daňová poradkyňa

by j.protic

Počas dovolenkových pobytov, firemných eventov, teambuildingov, svadieb či rodinných osláv trištvrte hodiny od Prahy v severovýchodných Čechách si hosť môže v anglickom parku, ktorý patrí romantickému barokovému zámku Loučeň zasadiť aj strom. Ten dlhé roky ponesie meno človeka, ktorý si ho z ponuky zámockého záhradníka vybral. Návštevníkom českých hradov a zámkov už nestačí iba ponuka prehliadok nádherných starých interiéro s umeleckými zbierkami, ani výstavy, koncerty či svadby, prechádzky po okolí či ubytovanie prípadne hodovanie.

V rokoch budovania socializmu, nezmieriteľného a nezmyselného boja proti triednemu nepriateľovi vrátane šľachty sa tieto architektonické unikáty často stali v menšej  či väčšej miere predmetmi devastácie, rozkrádania. Stali sa aj útočiskom vandalov či bezdomovcov a chradli. V lepšom prípade sa zmenili na sklady, dielne, učňovské školy či ubytovne, firemné rekreačné strediská, pionierske tábory. Časť pamiatok si nechal socialistický štát, udržiaval a otváral pre verejnosť.

Po nežnej revolúcii značná časť opustených českých hradov a zámkov zmenila majiteľov. Viaceré pamiatky už nepatria iba českému štátu ale aj neziskovým organizáciám, mestám a obciam, ktoré sa starajú o rekonštrukciu, údržbu i sprístupnenie pre verejnosť. Niektoré v reštitúciách dostali pôvodní majitelia, české šľachtické rody, ktoré si rodinný majetok s pietou a za drahé peniaze aj pôžičky rekonštruujú.

Niektoré zámky kúpili firmy aj solventné súkromné osoby, bohatí podnikatelia, ktorým slúžia neraz aj ako imidž či investícia. České médiá pravidelne informujú, kde všade po Česku, na vidieku i v mestách sú zámky a šľachtické sídla na predaj. Ponuka je však zatiaľ väčšia než dopyt. Rekonštrukcia si totiž žiada obrovské investície. V ostatných troch desaťročiach však pamiatky v správnych rukách ožívajú. Jedným z príkladov zmien je aj zámok v obci Loučeň, postavený mieste niekdajšej pevnosti, ku ktorej patrili aj vinice a pivovar.

Prvá písomná zmienka o zámku pochádza ešte z roku 1223. Spočiatku sa tam ako majitelia striedajú príslušníci nižšej šľachty, v roku 1623 ho však kupuje starý český šľachtický rod Valdštejnovcov. Tí v rokoch 1704 a 1705 pevnosť prebudujú na barokový zámok. V polovici 18 storočia sa stáva majetkom rodu Fürstenberkovcov a od roku 1809 je sídlom rodu Thurn-Taxisovcov. Tí postavia poštu, zveľaďujú lesy, zavádzajú potravinársku výrobu, stavajú pálenicu, sirotinec…  V roku 1945 zámok  spoločne po bratsky vybrakuje Červená armáda a miestni obyvatelia. Po víťazstve pracujúceho ľudu sa stal školiacim a rekreačným strediskom ministerstva dopravy, železničiarskym učilišťom s internátom, školou aj hotelom.

Štát areál príliš nezdevastoval, ale z historických interiérov nezostalo pokope nič. Našťastie sa v pozostalosti jedného z posledných kniežat zachoval podrobný poctivo spracovaný zoznam, všetkého čo tam kedysi bolo. Toto veľmi pomohlo manželom Šrámkovcom, ktorí roku 1999 v dražbe získali chátrajúci zámok, ktorý nik nechcel. Získali ho teda za facku, ale s vedomím, že ak má mať kúpa zmysel, treba investovať. A veľa. Vložili úspory, požičali si, získali sponzorov, požiadali o európske peniaze. Počúvali pamätníkov z obce, študovali archívy pamiatkarov, zisťovali, komu sa čo rozpredalo, po antikvariátoch hľadali dobový nábytok, pátrali, kto dokáže vyrobiť jeho repliky. V roku 2007 zrekonštruovaný loučeňský zámok otvorili pre verejnosť.

Takmer tristo miliónov českých korún (vyše 11 miliónov eur) stála Šrámkovcov premena na turistický hit, päťku v počte návštevníkov českých hradov a zámkov. Ročne ich 160-tisíc príde do nádhernej zámockej expozície, veľkého 24-hektárového parku s dvanástimi labyrintmi, ktoré sú európskym unikátom, oranžérie, amfiteátra, štvorhviezdičkového hotela, reštaurácie, fitnescentra.

Zámockou paňou je matka štyroch detí Kateřina Šrámková, ktorá sa kedysi zaoberala daňovým poradenstvom v jednej veľkej českej advokátskej kancelárii, potom sa však s manželom vydala do neznáma, bez odborných znalostí. Očaril ju miestny genius loci a ten priniesol nápady, o ktorých netušili, dobré rady i šťastnú ruku.

Neraz sa tam pani Kateřina objavuje aj osobne ako sprievodkyňa návštevníkov v kostýme Bielej panej. Jej výklad je zážitok. Návštevníkom vymyslela okrem prehliadok aj stredoveké programy, hradné hry s rytiermi, sokoliarmi, lukostreľbou, jazdami na kočoch, detský lanový park, bicyklovanie a iné zábavky, ochutnávky vín, koňakov či rumov. Chcela tam mať šou ako na Karlštejne a má. Loučeň je zámkom, kde zo žije. Heslo Zažite zámok ináč, platí nielen od jari do jesene, ale celoročne. Chodia tam aj konkurenti, podučiť sa, hoci začali skoršie.

JB

Snímky Zámek Loučeň

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ