Čaje, nápady a bio kvalita z Moravy

by j.protic

Zapálili sme si prvú adventnú sviečku, horúcou vodou zaliali vrecúško z Adventného (čajového) kalendára a po byte nám čarovne rozvoňalo sušené jablko, hruška aj dula, ibištek, škorica, pomarančová kôra, klinčeky a extrakt z vanilky. V ďalšie dni sme pili aj čaj dobrej nálady, čaj času na perník, čaj šťastia, zázvor s kurkumou, jabĺčko z pece, čaro krbu, vôňu zimnej noci. A na Štedrý deň si zalejeme dvadsiate štvrté vrecúško – Ježiškov nebeský čaj, čiže voňavú bylinkovú zmes s korením. Škatuľka po naskenovaní QR kódu na prebaloch rozdáva aj darčeky so zábavnými hrami, receptami a digitálnymi efektmi.

Na Silvestra a Nový rok máme pripravený Novoročný čaj. Je to zmes z medovky, mäty, vňate slezu, kvetu nevädze a mesiačika lekárskeho –  osemnásť vrecúšok aj s novoročnými citátmi a želaniami. Tieto čaje som kúpil v obchodíku zážitkového centra Bylinkový raj vo firme Sonnentor nad juhomoravskou dedinkou Čejkovice u Hodonína neďaleko hranice so Slovenskom. Zatúlal som sa tam na pozvanie od Czech Tourism Slovensko. Tam som pre manželku kúpil aj čajík Pre pokoj ženy, svatke Čaj šťastia a neveste čaj Anjel strážny. V čajovni som si vybral čaj, ktorý si tam chcem vypiť a dal som si aj zákusok. Sám sebe som si potom z nachystaných byliniek namiešal vrecko čaju podľa svojho gusta.  

To som mal už za sebou pochôdzku chodbičkami nad halami, odkiaľ vidno modernú techniku, ktorá ročne spracúva a balí 300 ton rozličných bylín, čajov, sušeného českého aj exotického cudzokrajného ovocia a korenín. Zhmotnený rozprávkový sen, lebo v Sonnentore pevne veria, že v prírode sú ukryté tie najlepšie recepty na krásny a dlhý život. Hovoria, že pre to pracujú a toho žijú.

Sonnentor znamená slnečná brána a slnkom s 24 lúčmi boli označované brány do slobodných gazdovstiev, ktorých majitelia neboli poddanými. S nápadom prišiel v roku 1988 nezamestnaný mladík Johannes Gutmann z chudobného rakúskeho regiónu Waldviertel, ktorý hľadal prácu pre seba a možno aj pre ľudí z okolia. Stal sa priekopníkom ekologického hospodárenia a predbehol všetky budúce bio trendy. Začal bylinky zbierať a predávať. V roku 1992 sa za hranicou na Morave zoznámil s istým Tomášom Mitáčkom a obe mentálne spríbuznené osoby časom založili český Sonnentor. V roku 1993 v Čejkoviciach kúpili a začali rekonštruovať starý Havlíčkov mlyn a začali vyrábať najprv sypané a potom porciované čaje. V roku 2000 si prikúpili starý rozpadnutý kravín. Zriadili obchod, kaviareň, začali robiť exkurzie do výroby, aby ľudia videli, že ekológia nie je trepanie dákych „uletencov“. Postavili náučno-odpočinkovú záhradu s vyhliadkou aj ekologickú budovu Solis. Na jej streche inštalovali fotovoltiku a energia zo slnka zachráni dva stromy. Prach, ktorý zostane po spracúvaní čajových lístkov, lisujú do peliet a vykurujú nimi dve haly. Ďalšie haly sa vykurujú alebo ochladzujú vodou, získavanou tepelnými čerpadlami z 300 stometrových vrtov. Toalety splachujú vodou, ktorú zberajú zo striech. Škatuľky na čaje sú z recyklovaného papiera, nebielené vrecká na čaj sú z banánového vlákna. Nitka, ktorým držíme vrecko pri vkladaní do šálky, je bio bavlny.

Surovinu iba v bio kvalite im dodáva sedem desiatok malých českých farmárov a pestovateľov a viacerí aj z Rakúska. To, čo sa doma neurodí, kupujú z Albánska a Kosova, yzop, rascu či estragón z Nemecka, voňavé ruže z Rumunska, horské čaje z Grécka. Voňavá paprika je zo Španielska, korenie a klinčeky z Tanzánie a z Nového Zélandu dovážajú manukový med. Sonnentor je príkladom, ako udržať 150 ľudí prácou v bydlisku, v malej obci, matky, ktoré majú doma malé deti, môžu pracovať aj na polovičný úväzok a sedemnásť zamestnancov je zdravotne postihnutých. Vyrábajú šesťsto druhov čajov, korenín, káv, aj bio keksíky a iné milé drobnosti. 

Človek iba otvára oči, čo dokážu dobré nápady, láska k prírode a k ľuďom.

JB

Snímky Ján Blažej

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ