Tento víkend v sobotu 24. mája medzi 10. a 18. hodinou si môže labužník na Smetanovom nábreží v historickom mestečku Litomyšl v Pardubickom kraji pochutnávať na husacej pečene či špecialitách na grile, miešaných drinkoch, domácej zmrzline, zemiakových plackách na peci, francúzskych makronkách, sladkých a slaných palacinkách, zemiakových špirálkach, plnených slovenských pirohoch, bubble wafle so zmrzlinou a ocenených regionálnych potravinách.

Snímka Město Litomyšl Gallery
Ešte predtým tam prebehne súťaž Rajská Open o najlepšiu paradajkovú omáčku, súťaž tímov z kuchárskych odborných škôl o najlepšiu bravčovú panenku, pri príprave inšpirovanú kuchárskym umením Magdaleny Dobromily Rettigovej a na Toulovcovom námestí súťaž o najlepší kotlíkový guláš o kotlík starostu Litomyšla. Tak sa začínajú v starobylej Litomyšli Gastroslávnosti Magdaleny Dobromily Rettigovej (1785-1845) na počesť najslávnejšej českej autorky kuchárskych kníh, spisovateľky, poetky a vlastenky, ktorá v časoch českého národného obrodenia povýšila varenie nad rámec kulinárskeho diela a výraz osobnosti i národnej hrdosti. České gazdinky učila, aby jedlo bolo nielen chutné, ale aj estetické.Snažila sa primäť aj skúsené kuchárky, aby nepodliehali stereotypu a experimentovali. Jej najslávnejším kuchárskym dielom bola ako beletria napísaná Domácí kuchařka, aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské, ktorú úspešne vydávali od roku 1826 pravidelne po vyše sto rokov. Ešte aj v súčasnosti mnohé české kuchárky varia podľa jej receptov.

Snímka Město Litomyšl Gallery
Vo svojich dielach českým gazdinkám aj radila, ako si majú viesť domácnosť a vychádzať si so služobníctvom. Tieto rady zároveň spojovala s vlasteneckými myšlienkami. V roku 1840 vydala Mladú hospodyňku v domácnosti jak sobě počínati má, aby své i manželovy spokojenosti došla. A jej bohatú tvorbu zavŕšilo v roku 1845 Kafíčko – jak připravit kávu a zákusky včetně rad spoločenské konverzace.
V sobotu predpoludním sa ctitelia jej diela vydajú v Litomyšli na mestský cintorín, kde je pochovaná. Zaujímavosťou z jej životopisu je prísna rodinná výchova nemeckým otcom s českou matkou a bola však aj sčítaný prototyp emancipovanej ženy. Hoci do svojich osemnástich rokov hovorila a písala iba po nemecky, ako to bývalo zvykom, vydala sa za českého vlastenca a život jej zásadne ovplyvnilo české kultúrne prostredie.

Snímka Czechia Digital Media Library Czech Tourism
Gastroslávnosti vyvrcholia v nedeľu autogramiádami kuchárskych kníh, burzami rodinných receptov, prezentáciou chlebového someliéra,
vyhlásením výsledkov súťaže o najlepšiu bábovku, hrami pre deti, školičkou varenia a pečenia pre deti, množstvom muziky a zábavy.
text: JB
titulná fotka: Kniha Rettigovej Domácej kuchárky