Najmenšiu kuchársku knihu na svete možno uvidia aj v Košiciach

by j.protic

Má rozmery 24 krát 22 milimetrov a je viazaná v secesnej striebornej väzbe. Je to Viedenská kuchárka z roku 1906 a experti sa domnievajú, že ide zrejme o najmenšiu kuchársku knihu na svete. Na 136 stranách je stovka osvedčených receptov z tradičnej viedenskej kuchyne na rôzne polievky, mäsité i múčne jedlá, jedlá z rýb, omáčky, šaláty či koláče.

 Veľkosť písma neumožňuje, aby bol každý text dobre čitateľný, ale na unikátnosti miniknižočky to neuberá. Nie je známe, v koľkých exemplároch vyšla, mala by sa však nachádzať v nemeckých či rakúskych knižniciach, zrejme aj v gastronomickom múzeu vo Švajčiarsku a určite aj v súkromných zbierkach. Jeden exemplár sa majú aj vo Vedeckej knižnici v Olomouci, ktorá ho kúpila od súkromnej osoby.

Pretože olomoucká Vedecká knižnica vlastní značné množstvo unikátnych starých kníh, historici z oddelenia historických fondov už desaťročia pripravujú tematické výstavy, ktoré putujú po českých a moravských mestách. Medzi nimi je aj výstava O umení kuchárskom,  ktorá prináša ukážky z kuchárskych kníh, vydávaných v Európe od 16. do prvej polovice 20. storočia. Tento rok prišli Olomoučania aj s výstavami gastronomických unikátov aj v Bratislave. A ako informuje historička knižnice Petra Kubíčková, na jar budúceho roku ich vystavia  aj v Múzeu a galérii mesta Prostějova, od konca jari do konca leta v Regionálnom múzeu v Litomyšli a Petra Kubíčková náš web informovala, že sa snáď rokuje aj o výstave v Košiciach. Super! Na výstavných paneloch je skutočne čo čítať i na čo sa pozerať.

Ilustrácia o zažívacích ťažkostiach z Novej kuchárky pre chorých

V Olomouci opatrujú prvé v nemeckom Frankfurte vydané veľmi populárne dielo Nové kuchárka pre chorých s podtitulom Ako sa starať o chorých s rozličnými telesnými vadami. Ešte v roku 1545 ho spísal nemecký humanista Walther Hermann Ryff. Ako to bolo v tých časoch bežné, neboli o ňom prvé životopisné údaje. Vraj sa narodil buď v Štrasburgu alebo v Zürichu okolo roku 1500. Pretože sa stal známou osobou, ktorú zaujímali medicínske, anatomické, filozofické a architektonické témy, napísal približne 48 obľúbených kníh s množstvom rád najmä o medicíne a farmácii, dietetike a ošetrovateľstve, zaznamenať ho museli aj archívy. Tak vieme, že  lekársku a spisovateľskú kariéru začal v nemeckom Mainzi a v Norimbergu sa stal mestským lekárom a chirurgom. Bol propagátorom jahňaciny, mladých kurčiat, teľaciny, riečnych rýb, rakov, horských mušlí, za zdraviu prospešné pokladal granátové jablká, pomaranče, melóny či egreše. Piť odporúčal pramenitú vodu a liečivú vodu z jačmeňa. Skonal mladý – v roku 1548.

Aj ďalšia vzácna publikácia pochádza z Nemecka. V Štrassburgu roku 1630 vydal luteránsky farár, učiteľ, lekár a veľká postava renesančnej botaniky Hieronymus Bock populárnu stostranovú ilustrovanú Nemeckú špajzu o dôležitých surovinách, jedlách, ale aj tržniciach a obchodoch a spôsoboch uchovávania potravín.

Kuchárske knihy boli po stáročia veľmi populárne a ich obsah bol skutočne rôznorodý. Napríklad v roku 1917 v Holešove na Morave vydala Anna Koželuhová vlastným nákladom Vojenskú kuchyňu – 72 receptov ako si čo najhospodárnejšie pokrývať potreby domácnosti aj v časoch všeobecného nedostatku. Autorka rieši najmä polievky, omáčky, prívarky, šaláty, mäso a zeleninu z miestnych zdrojov, zaváraniny, aj nezvyčajné ale chutné kombinácie, napríklad hrachové rezne, fašírky, zemiakové guláše a navyše aj múčniky. Pani Koželuhová vydala aj prvorepublikové kuchárske knižky pre správne gazdinky a publikácie o správnej a zdravej výžive, zaujímavé čítanie aj dnes, keď na nás útočia aj recepty z exotických končín.

JB

Snímky z výstavy Vedeckej knižnice Olomouc O umení kuchárskom

Titulné foto: asi najmenšia kuchárska kniha na svete

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ