Weltenburg -najstarší pivovar

by j.protic

Na obrázku je Dunaj pri neďaleko bavorského mesta Kelheim, na pohľad celkom krotká úzka kľukatiaca sa riečka. Ale na múre pri vstupe do tejto impozantnej stavby na brehu sú čiary aj vo výške dospelého človeka. Označujú miesta, kam až a v ktorom roku počas povodní v minulosti stúpli vody Dunaja.

Tá nádherná budova je barokový benediktínsky kláštor vo Weltenburgu, ktorý vždy každej vysokej vode odolal. Voda sa nedostala ani do kláštorných pivníc, ktoré ukrývajú najstarší pivovar na svete. Je z roku 1050, no záznamy hovoria, že Barock Dunkel mnísi varili už v roku 966. Toto aromatické silné pivo s chuťou po karameli sa varí dodnes. Ročne ho ochutná pol milióna návštevníkov kláštora. A iba v tomto storočí dostalo už trikrát cenu Najlepšie pivo na svete.

Vo Weltenburgu žije už iba štrnásť mníchov. Ale namiesto mníchov pivo varí osemdesiatosem zamestnancov, čiastočne v kláštore a čiastočne aj pivovare v Regensburgu. Oba pivovary patria regenburskej diecéze a ročne vyrobia 210 tisíc hektolitrov dvadsiatich šiestich druhov piva. Vyvážajú ho do dvadsiatich ôsmich krajín a utŕžia dvadsať miliónov eur. Keď Švajčiarska garda, pápežská ochranka, vo Vatikáne slávila päťstoročnicu, emeritný pápež Benedikt XVI, pozval päťtisíc hostí a pripil Weltenburským pivom. V kláštore je samozrejme piváreň i reštaurácia a v časti časť priestorov sa možno aj ubytovať. Izby sú jednoducho zariadené a nocľah tam vyhľadávajú rodiny, cykloturisti, ale aj ľudia, ktorí si chcú odpočinúť od stresov bežného života, rozjímať sa, čítať, počúvať vážnu hudbu a zrelaxovať si myseľ i dušu. i pre turistov.

text: jb

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ