Wolfenbüttel- Benátky severu v Nemecku

by j.protic

Ďaľšie malebné historické mesto, ktoré sme navštívili počas okruhu po mestách Dolného Saska má niekoľko prívlastkov. Wolfenbüttel /53 tis.obyvateľov/ sa často spomína aj ako Benátky severu, alebo malé Benátky.

Mesto v blízkosti Braunschweigu a neďaleko Hannoveru je charakteristické malými vodnými cestami, riečkami, kanálmi a to mu dáva zvláštny kolorit. Náš sprievodca však rýchlo napráva zaužívané klišé, tvrdí že porovnávať Wolfenbuttel s Benátkami je omyl, vodné cesty vytvorili prisťahovalci z Holandska, ktorí sa tu usadili v stredoveku a zanechali za sebou dodnes dobre viditeľné stopy, okrem sústavy vodných ciest aj charakteristickú architektúru hrazdených domov. Takže namiesto porovnávania s Benátkami by bolo viac namieste porovnávanie s Amsterdamom. Bývalé kráľovské mesto bolo viac ako 300 rokov sídlom panovníckeho rodu Guelphovcov Historické staré mesto je vzácne zachované a naozaj je tu čo obdivovať. Medzi hlavné skvosty patrí knižnica vojvodu Augusta, ktorá je údajne jedna najstarších a najväčších v Nemecku, nachádza sa tu okolo 1,3 mil. kníh. Treba vidieť aj Palác, a Lessingov dom. Mesto je spájané s niekoľkými známymi menami, napr.tu žil a pracoval velikán nemeckej literatúry a filozof Lessing, alebo hudobný skladateľ a hudobník Michael Praetorius,, spisovateľ Wilhelm Busch čí Casanova,ktorý rád sem chodieval / asi sa mu páčili miestne ženy/. V súčasnosti viac ako históriou je mesto preslávené svojim výrobkom, ktorý pozná takmer celý svet. Wolfenbuttel je totiž aj sídlom firmy nápoja majstra lovcov, teda Jägermeistera

Na starobylom hlavnom námestí, hneď vedľa turistickej informačnej kancelárie sa nachádza špeciálna predajňa firmy, kde si môžete rôzne výrobky spájané s týmto likérom. Okrem historických pamiatok aj to je atrakcia pre turistov.

Jägermeister, čiže majster lovec, je jedným z najznámejších nemeckých bylinných likérov, ktorý si získal veľkú obľubu v mnohých krajinách. Päťdesiatšesť ingrediencií (vzácne a exotické byliny, drevo, korenie, plody, semená a korene) dodáva tomuto alkoholickému nápoju z nemeckého WOLFENBÜTTEL jedinečnú a charakteristickú chuť Jägermeister. Výrobca z tajného receptu, ktorý stráži ako oko v hlave, zverejňuje len štyri ingrediencie – zázvor, badián, kardamóm a pomarančovú kôru. Ingrediencie sú za studena miešané v zmesiach vody a alkoholu, filtrované a až k ročnému zreniu ukladané do obrovských dubových sudov spravovaných debnárskou rodinnou firmou z Falckého lesa Palatine. Po ročnom zrení je zmes opäť prefiltrovaná a niekoľkokrát skontrolovaná majstrami a skúsenými degustátormi, aby bola v poslednom kroku zmiešaná s vodou a alkoholom.

Pri návšteve mesta Wolfenbüttel sa oplatí zoznámiť aj s tajomstvami tohto presláveného likéru. Nabudúce sa zastavíme v ďaľšom zaujímavom meste Dolného Saska- v meste automobilov, vo Wolfsburgu….

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ