Nemci sú aj dobrí vinári

by j.protic

Nemecko je krajina, kde popri pivovarníctva má dlhoročnú tradíciu aj vinárstvo. Nemecké vína sú veľmi obľúbené na celom svete.

História produkcie vína v Nemecku siaha až do obdobia Rimanov. V súčasnosti sa hrozno pestuje na viac ako 100 tisíc hektároch plochy, a v krajine pôsobí okolo 80 tisíc vinárov. Z geografického hľadiska sa územie štátu člení na 13 vinárskych oblastí. Medzi najznámejšie patrí. Vinárska oblasť Ahr, Baden,Franken Mosel, Stredný-Rýn, Saale atď……

Jedinečná je oblať Württemberg, kde až 80% produkcie tvorí červené víno. Hrozno sa pestuje na čiastočne veľmi prudkých svahoch, niektoré majú sklon až 20%. Kladie to mimoriadne nároky na ručnú prácu, využtie mechanizmov je takmer nemožné. Pestujú sa tu také zriedkavé druhy hrozna ako Lemberger alebo Trollinger, ale veľkú časť produkcie tvorí aj v Nemecku veľmi populárny Dornfelder.

Kvalitným červeným hroznom a potom i dobrým vínom je známa aj malá vinárska oblasť Ahr, v blízkosti rieky Rýn, medzi mestami Bonn a Koblenz. Tunajšie burgundské je vyhľadávaným artiklom vo všetkých vinotékach krajiny.

Ozajstnou raritou je vinársky región v Sasku, považuje sa za jednu z najseverovýchodnejších a najmenších vinárskych oblastí na našom kontinente. V blízkosti rieky Labe, na strmých kopcoch sa pestuje hrozno už viac ako 850 rokov. Zaujímavosťou tohto vinárskeho územia sú malé vinohrady, tým sa dá vysvetliť, že na pomerne malej ploche pôsobí až 3000 producentov hrozna a vína. Tunajšie víno sa považuje veľmi kvalitné, takmer celá produkcia a skonzumuje v tejto spolkovej krajine, inde sa považuje za ozajstnú raritu. .Viac info na www.germany.travel.

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ