Po stopách franského vína

by szlaszlo

Šiesta najväčšia vinárska oblasť v Nemecku , Fransko- Franken leží asi 65 km na východ od Rýna, v severnom Bavorsku a väčšina jej viníc je vysadených na kopcovitých svahoch lemujúcich rieku Mohan a jej prítoky.

Fransko má celkovú výmeru viníc viac ako 6000 ha a z toho veľká časť sa nachádza na strmých svahoch a terasách. Pri našej návšteve v tejto oblasti sme sa držali toku rieky Mohan, ktorá na tomto území vytvára zaujímavé meandre. Mohanské Fransko (Mainfranken) sa často označuje ako „Vínne Fransko“ (Weinfranken). Vinárske teritória netvoria ucelené územie, skôr sú roztrúsené v menších celkoch.

Srdcom oblasti je Maindreieck (Mohanský trojuholník). Rieka Mohan tu vytvára meandre od Nordheimu a Escherndorfu až po Frickenhausen ďalej na juhu, potom severným smerom cez Würzburg po Gemünden. Ako nám vysvetlili tamojši vinári, jedinečnosť ich vína je založená najmä na unikátnych podmienkach pôdy. Charakter roztrúseným viniciam na južných svahoch dodáva zvláštny vápenec, známy ako Muschelkalk (lastúrový vápenec), ktorý má podobný pôvod ako kimeridžský íl v Chablis alebo Sancerre. Vínam prepožičiava prenikavú chuť. . Región Mainviereck (Mohanský štvoruholník) leží ďalej po prúde smerom na západ, sa vyznačuje ľahšou hlinitou pôdou na pieskovcovom podloží. Práve v tejto podoblasti sa pestuje najviac modrých odrôd.

80% produkcie vo Fransku tvoria biele vína, 20% červené. Pri bielom víne dominuje Silvánske zelené, druhé najpopulárnejšie je Muller Thurgau. Z červených prevláda tzv Spätburgunder, čo je vlastne Pinot Noir, ale chutnali sme aj mimoriadne kvalitnú odrodu Domina.Z množstva ochutnaných vín mi najviac utkvel v pamäti Pinot Noir -Spätburgunder vo vinártve Fürst pri mestečku Burgstadt, v západnej časti Franska. . Fürst znamená princ, ale je to meno majitela, ktorý podľa znalcov dorába najchutnejšie červené víno v okolí, a je držiteľom mnohých ocenení.Ako nám vysvetlil  l majiteľ vinárstva tajomstvom úspechu sä jedinenčná klíma údolia Miltenberg ale aj pôda, ktorá je mimoriadne bohatá na železo. A samozrejme aj kvalitné spracovanie hrozna. Rodina Furst začala s vinárstvom už v roku 1638, a dnes rodinný podnik vedie Paul Fürst so synom Sebastianom.

Miestnou raritou sú fľaše, do ktorých sa plní víno. 40 % vín vyrobených v tejto vinárskej oblasti sa predáva v typických fľašiach – tzv. Bockbeutels ( baňatá, sploštená fľaša s krátkym hrdlom). Vinárstvo sa sústreďuje talmer výlučne do rodinných podnikov, stretli sme sa s predstaviteľmi 4-5.generácie majiteľov, ktorí svorne tvrdili, že ich krédom je kvalita. Nesnažia sa o zvyšenie produkcie za každú cenu, ale úzkostlivo si držia vysoký štandard, ktorí sa im podarilo dosiahnút. Práve aj to je magnetom, ktorí láka čoraz viac turistov. Franské vínne cesty sú populárne. Ideálne aj pre cykloturistov, sieť cyklistických chodníkov pri viniciach sú dobre vybudované, nenáročné. Vybrať si môžete podľa gusta, čí už podľa obľúbenosti vína ale krajiny, ktorú chcete vidieť.Ale o tom až v ďaľšom pokračovaní nášho seriálu…

jp

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ