Väčšina z nás si iste myslí, že Nemecko je krajinou najmä piva, veď jeho spotreba je jedna z najväčších na svete. Sú však regióny, kde dominuje výroba a konzumácia vína, a to kvalitného,nemeckého.
Podľa historických záznamov nemecké vinárstvo má viac ako 2000 rokov starú tradíciu. Bolo založené Rimanmi v germánskych oblastiach, dobytých západne od rieky Rýn a oblasť Mosel je najstaršou nemeckou vinárskou oblasťou vôbec. Odrody, ako je Rizling rýnsky, Elbling a Trollinger, boli kultivované už v rímskej dobe a mnoho nemeckých slov vo vinárskej terminológii sú latinského pôvodu, ako je napríklad Kelter (vínny lis), Most (mušt – neskvasená šťava z hrozna), a Winzer (vinár).
Po páde Rímskej ríše pokračovali s výrobou vína najmä kláštory. Karol Veľký začal regulovať produkciu vína od pestovania až po predaj okolo roku 800 n.l. a podporovať vinohradníctvo kláštorov pomocou veľkoryso darovaných viníc. Približne o 200 rokov neskôr sa vínna réva začala pestovať v strednom Nemecku.
Je zaujímavé, že podľa dobových záznamov boli okolo roku 1600 vinice v Nemecku trikrát tak veľké, ako sú dnes a zažili najväčšiu expanziu. Avšak pustošenie tridsaťročnej vojny a zmeny klímy na dlhú dobu ukončili vinárstvo v severnom Nemecku, a taktiež aj vo východnom Nemecku a Bavorsku. V tej dobe si začala nadvláda piva, ktorá trvá až dodnes.
Napoleonova politika sekularizácie kláštorov na začiatku 19. storočia ukončila tisícročnú tradíciu pestovania vína v provinciách okupovaných západne od Rýna. Vinice potom sa dostali do súkromného vlastníctva, vznikli rodinné hospodárstva. Táto je vlastnícka štruktúra je prevládajúca aj dnes.
V Nemecku je v súčasnosti 13 vinárskych oblastí. Šieste najväčšie je franské vínne územie, v blízkosti rieky Mohan, na severe Bavorska.