Sklári sa dali na gastronómiu

by j.protic

Sklárska cesnačka so syrom, šunkou a opečeným chlebíkom, alebo sýta držková s domácim rožkom.

A ako hlavné jedlo huťmajstrova zemiaková placka plnená opraženou krkovičkou a povestnou bielou kapustou z neďalekej dedinky Brniště, prípadne sklárska zmes červenej fazule, papriky, cibule a údeniny), či pikantné klobásky sklára Jakuba na čiernom pive. To je ponuka Sklárskej krčmy Ajeto v severočeskej sklárskej dedinke Lindava pri Novom Bore. Skláreň nová firma v starej budove. Otvorili ju v roku 1994 v zrekonštruovanej ruine nemeckej textilky na výrobu zamatu a do sveta predávajú nádherné sklenené umelecké diela podľa návrhov špičkových dizajnérov.

Časom sa rozhodli vpustiť do fabriky aj turistov. Tak, ako to robia po západnej Európe textilky, vinári, pekári, pálenice, výrobcovia syrov, aj spotrebného tovaru či automobilov. V Lindave ročne okolo pecí a sklárskym minimúzeom prejde päťdesiat tisíc záujemcov. Potom ich odvedú do Sklárskej krčmy s malou pecou a najodvážnejší si môžu za poplatok pod dohľadom sklárskych majstrov vyfúkať napríklad krígeľ na pivo. Skláreň sa stala aj miestom narodeninových osláv, firemných akcií i svadieb v netradičnom prostredí a netradičným menu. Upečú sa bravčové kolená, bôčiky, kurence, priamo v sklárskej peci husacie stehná, ktoré podávajú s domácou knedľou a kapustou. V sklárskej peci pečú aj morku a hosť si môže sám v peci opiecť aj sklársku klobásu a na sklárskej kovovej lopatke nasucho opiecť hrianku.

Text: JB

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ